2012. január 14., szombat

Paleolit napi menü...84. nap

Felfigyelt a környezetem a már szemmel látható változásomra. Egyre több követőm van és én örömmel segítem őket. Eddig jobbára csak a kifogásokat hallgattam, most pedig a sokasodó kérdéseiket. Szépen alakul a kis csapat, akik az "élet" mellett döntöttek.
Tegnap a szaunában is ez volt a téma, ott már 3-an voltunk paleósok. A barátnőm lelkesedése, pár napos tapasztalata engem is doppingol. Itt az ideje annak, hogy paleo partykat szervezzek. Még nem tudom, hogy milyen formában, de ki fogom találni.

Pénteki menü

reggeli: - narancs
ebéd: - kelkáposzta főzelék sült sajttal
vacsora: - sült sajt, alma, körtés sütemény

Kelkáposzta főzelék



Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta
2 szál paszternák
3 gerezd fokhagyma
1 ek kacsazsír
2 tk zabpehelyliszt
2 tk őrölt paprika
1 tk kömény

Elkészítése:
A kelkáposztát feldarabolom és kevés sós vízzel, fedő alatt párolom. Megtisztítom a paszternákot, feldarabolom és a káposztához adom. Megszórom a köménnyel és puhára főzöm. Elkészítem a rántást. A zsírt felforrósítom, hozzáadom az apróra felkockázott fokhagymát és a zabpehelylisztet. Kevergetve 1-2 perccig pirítom, megszórom a pirospaprikával, felöntöm egy kis hideg vízzel és a főzelékhez keverem.

2012. január 13., péntek

Paleolit napi menü...83. nap

Biorezonanciás állapotfelmérésen voltam. A természetgyógyász barátnőm beszerzett egy új készüléket, amivel 5 perc alatt egy "nagylabor" vizsgálatnak megfelelő eredmény elemezhető. 95 %-os biztonsággal mutatja a jelenlegi állapotot. Lassan 3 hónap eltelt az életmódváltásom óta. Komoly gondom volt a vércukorral ( inzulinra akartak állítani ), a vérzsírokkal és a vérnyomásommal. Ezek mind a normál tartományba kerültek. Pár aprócska eltérés mutatkozott, ezek elemzését idő híján hétfőre halasztottuk. Elgondolkodtató, 3 hónap nem is olyan sok idő. Újra szeretnék felkiáltani, ÉBRESZTŐ emberek!

A csütörtök az már hagyományosan böjt és süteménysütés. Péntek este pedig a szauna szeánsz a barátaimmal. Van, aki gyümölcsöt hoz, van, aki a vizet ( abból sok kell ), én a paleo sütit. Már szeletelem! :-)

Körtés útravaló


Hozzávalók:
1 db körte
4 db tojás
6 ek lenmag liszt
3 dkg mazsola
3 dkg dió
4 kocka étcsokoládé apróra tördelve
1 ek méz
1/2 sütőpor
1 kk kókuszolaj
Elkészítése:
A tojásokat habosra keverem, hozzáadom sorban a többi alapanyagot. Egy szilikonos kenyérformát kikenem a kókuszolajjal, az aljára cikkekre vágott körtét rakok és ráborítom a tésztát. Előmelegített sütőben 30-35 percet sütöm.

Szeletelve:


2012. január 12., csütörtök

Paleolit napi menü...82. nap

Szeretem, ha jól indul a reggel. Ehhez elég néha egy kis aprócska öröm. Nyílik az orchideám! :-)





Szerdai menü

reggeli: - narancs
ebéd: - sült harcsa párolt zöldségekkel, vegyes csatnival
vacsora: - házi szalámi uborkával

Sült harcsa párolt zöldségekkel, vegyes csatnival


Hozzávalók:
2 szelet harcsa
1 ek zsír
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1 ek kókuszolaj
1/2 citrom
1 csokor petrezselyem zöldje

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom és a felforrósított kókuszolajon kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára párolom. Amikor elkészült enyhén sózom és megszórom az apróra vágott petrezselyem zölddel. A halat besózom, grillezős serpenyőben felforrósítom a zsírt és magas hőfokon mindkét oldalán pirosra sütöm. Tálaláskor megcsepegtetem a citromlével. A csatni elkészítése a " Receptek " menüben megtalálható.


Házi kolbász uborkával



2012. január 11., szerda

Paleolit napi menü...81. nap

A tegnapi menüt sokadjára a nagyanyám emléke ihlette. Nem is tudom, hogy miről, de eszembe jutott az a régi bableves... Úgy készült, hogy megfőztük a babot és leszűrtük. A főzőlevet bezöldségeltük, ebből lett a leves. A babot megtörtük és a tetejére pirított hagymát készítettünk. 
Ezt a folyamatot követtem el a brokkolival, annyi különbséggel, hogy a főzőlevet nem zöldségeltem, megelégedtem a lével. Ebből a merész ötletből - így utólag már bátran állíthatom - mennyei eledel sikeredett.


Aprócska vásárlás a zöldségesben.


Keddi menü

reggeli: - narancs
ebéd: - brokkoli leves, brokkoli krém pirított hagymával
vacsora: - ebéd maradék

Brokkoli főzőlé ( nekem leves )


Brokkoli krém pirított hagymával


Hozzávalók:
1/2  kg brokkoli
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 fej hagyma
1 tk zsír
Elkészítése:
Enyhén sós, borsos vízben megpárolom a brokkolit és a fokhagymát. Leszűröm, a főzővizet bögrébe teszem és levesként elfogyasztom. A brokkolit botmixerrel összeturmixolom. Az apróra felkockázott hagymát a zsíron barnára pirítom. 

A délutáni fények... Hálás vagyok ezért a kilátásért!


2012. január 10., kedd

Paleolit napi menü...80. nap

Többek között azért döntöttem az életmódváltás mellett, hogy ne keljen orvoshoz járnom. A fogorvos ellen viszont nem tudtam mit kitalálni... oda néha mennem kell. Így volt ez tegnap, bár bevallom, jó pár napig halogattam. Jól elzsibbasztott, fura egy állapot. :-)
A viccet félretéve, azt gondolom, hogy a fog problémám is a "tisztulás" része. Szép lassan helyreáll minden.


Hétfői menü

reggeli: - 1/2 pomelo
ebéd: - almás, mazsolás párolt káposzta
vacsora: - ebéd maradék

Almás, mazsolás párolt káposzta


Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
2 db alma
5 dkg mazsola
1 ek zsír
1 ek méz
kömény
Elkészítése:
Átmosom a káposztát és a felforrósított zsírra teszem. Megszórom köménnyel és gyakran kevergetve puhára párolom. Ha kell, akkor apránként adok hozzá egy kevés vizet. Belekeverem a felkockázott almát, a mazsolát, a mézet és még 10 percig tovább párolom. Főételként és köretként is kiváló.

2012. január 9., hétfő

Paleolit napi menü...79. nap

Pár éve jelent meg nálunk a piacon ez az óriás citrus, a pomelo. Kétkedve fogadtam, de a kíváncsiságom erősebb volt és kipróbáltam. A hártyák közül könnyen ki lehet szedni a lédús húst. Az íze emlékeztet a narancséra, a grapefruit-éra. Magas vitamin és ásványanyag tartalma ( C-, B1-, B2-vitamin, Kálium ) miatt  is szívesen fogyasztom. Azt írja a szakirodalom, hogy zsírégető enzimeket is tartalmaz.

A héten sikerült lefaragnom újra 1 kg-ot. A szigorúbban vett paleo meghozta az eredményt. A héten elhagytam a süteményeket. Úgy tapasztalom, hogy ezzel tudom szabályozni a fogyás mértékét. Összesítve 11 kg-ot fogytam. Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel és nagyon jól érzem magam.

Vasárnapi menü

reggeli: - 1/2 pomelo
ebéd: - húsleves, főtt hús
vacsora: - főtt zöldségek
Pomelo


Húsleves



Hozzávalók:
1 kg csontos leveshús
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 zeller
1 karalábé
1 hagyma
só,  bors
Elkészítése:
Az összes hozzávalót beleteszem a gyorsfőzőbe (kukta), felengedem 3 l vízzel, ráteszem a fedőt és a forrástól számítva fél órát főzöm. Kb. még fél óra, amíg a fedőt levehetem. Átszűröm. ( a gyerekeimnek tésztát főzök bele)

2012. január 8., vasárnap

Paleolit napi menü...78. nap

Lebontottam a karácsonyfát. A díszeket bedobozoltam és felkerültek a helyükre, a felső polcra. Ott tartom a ritkán használt csecsebecséket. Mosolyogva előre soroltam a húsvéti díszeket. Szeretem az ünnepek hangulatát, szeretek kívül-belül ünnepi díszbe öltözni...
Sajnos eszembe jutott a gyorsan szaladó idő is. Ahogy felettem is gyorsan szállnak az évek néha sajnálkozom. Most viszont izgatottan várom, hisz minden elmúló nap közelebb visz a célomhoz, a megálmodott formámhoz. Újra és újra bizonyosságot nyer, hogy minden rosszban van valami jó is! :-)

Szombati menü 

reggeli: - alma
ebéd: - rakott paszternák csemegeuborkával
vacsora: - rakott paszternák vegyes csatnival

Rakott paszternák


Hozzávalók:
1 kg paszternák
6 db tojás
1 dl kókusztej
15 dkg  kolbász
1 kk zsír
Elkészítése:
A paszternákot karikákra vágom és sós vízben megpárolom. 4 tojást keményre főzök, felkarikázom. Egy jénai tálat kikenem a zsírral és belerakom a paszternák felét, arra a felkarikázott kolbászt, a főtt tojásokat, a maradék paszternákot. A kókusztejet kikeverem 2 tojással, sóval és a tetejére öntöm. Forró sütőbe teszem fél órára.