2012. június 9., szombat

Paleolit napi menü 231. nap


Nem túl régi történelem, - jó páran emlékszünk még rá- az emberek  egymást segítő közösségekben éltek. Az ilyen közösségek alapja az egymásra utaltság volt. A nagycsalád, a szomszédság összefogásával nagy dolgok születtek. Felépült a ház, elkészültek a kampány munkák…Jó ízű együttlétek közepette megbeszélték örömüket, bánatukat, küzdelmes életüket. Tudtak egymásról és figyeltek egymásra. Cserélgették a termékeiket. Az iparos elfogadta fizetségül az élelmet, a gazdálkodó az iparcikkeket.
Aztán bezárkóztak, kerítéseket építettek, az ablakokat függönyökkel zárták el, nagy falakat építettek maguk köré. Jött az úgynevezett jóléti társadalom, leértékelődött az önfenntartás. Fejlett kereskedelem, pénz, multik, árú dömping. Elértéktelenedtek a termékeik, a termelőből vásárlóvá vált.
Napjaink nehéz gazdasági körülményei közepette- utópia arra gondolni, hogy megoldás lehetne egy kis visszarendeződés? Lehetne könnyebb, ha segítenénk egymást? 
Gyakran gondolok arra, hogy milyen szép is lenne, ha tenné mindenki, azt, amihez ért és kicserélnénk a termékeinket és ezzel állnánk össze eggyé. 
A szőlőben termelt zöldségekre már előre vannak jelentkezők, többen is kérték, hogy a feleslegre vevők lennének. Persze az én kertem még kísérleti stádiumban van, de ezzel elindult itt egy folyamat azon túl, hogy tiszta táplálékhoz jutok. ( A spenótért már kaptam himalája sót:-)

Pénteki menü

reggeli: - limonádé, eper, kávé
ebéd: - hagymaleves, gordon bleu
vacsora: - spenót tükörtojással

Spenót


Hozzávalók:
1 kg spenót
2 gerezd fokhagyma
1 ek zsír
2 ek tökmagliszt - itt beszerezhető
1 doboz zabtejszín - itt beszerezhető
só, bors
Elkészítése:
A spenótot bő vízben átmosom, kevés vízzel megpárolom és a vízzel együtt összeturmixolom. A zsíron megfuttatom a tökmaglisztet, az apróra felvágott fokhagymát és felengedem a zabtejszínnel. Hozzákeverem a spenótkrémet, sózom, borsozom és összeforralom.





2012. június 8., péntek

Paleolit napi menü 230. nap

Andrea nap valamikor áprilisban volt, de barátnőnk felköszöntése valahogy elmaradt. Az erre kitűzött napokon  mindig közbejött valami. Megvártuk vele a nyarat, hogy a kertben tarthassuk. :-)
A 8 fős társaság tegnap végre összeült, vendéglátónk szépen felkészült az ünnepre. A gazdag kínálatból én is kiválaszthattam a nekem valót.

A héten beszéltem már az őszinteségről, nos egy kicsit lazítottam megint. Leírom, hogy tegnap cukorborsó főzeléket ettem, ez természetesen nem követendő példa. Azt viszont jelzi, hogy a paleolit életmód nem a mereven  ragaszkodásról szól. A menzán ezt kínálták és nem tiltakozott az érzékem ellene, így ez a vétek semmiféle bűntudatot nem okozott.

Csütörtöki menü

reggeli: - eper, limonádé, kávé
ebéd: - húsleves, cukorborsó főzelék
vacsora: - spenót marhapörkölttel és salátával

Vacsora



2012. június 7., csütörtök

Paleolit napi menü 229. nap

A hétvégi kiruccanás miatt rohanó napok következnek, sem írni sem főzicskézni nincs időm. Már az elején őszinteséget fogadtam, ezért prezentálom az ilyen szedett-vedett napokat is.

Szerdai menü

reggeli: - limonádé, eper, kávé
ebéd: - zellerkrémleves, cseresznye
vacsora: kovászos uborka, házi kolbász


2012. június 6., szerda

Paleolit napi menü 228. nap

Folytatom a mediterrán napokat. A piacról hoztam még pár receptet is, így a tegnap készült káposztalevesét .  Izgalmas játék benézni más népek konyhájába. Jó pár ötlettel gazdagodhatunk. Hasonlóképpen készítettem eddig is, a belefőzött citromtól lett mediterrán.

Keddi menü

reggeli: - limonádé, eper, kávé
ebéd: - mediterrán káposztaleves
vacsora: - füge és cseresznye

Mediterrán káposztaleves


Hozzávalók:
1/2 kg sertéscomb felkockázva
1 kis fej káposzta
1 fej hagyma
1 ek olajessimo - itt beszerezhető
1 szál sárgarépa
1 zeller
1 karalábé
1 citrom
só, őrölt paprika, kömény, babérlevél, kapor
Elkészítése:
A hagymát felkockázom az olajon megdinsztelem, megszórom a paprikával és beleforgatom a húst. Felöntöm vízzel, fűszerezem és amikor felforrt belevágom a káposztát és a többi zöldséget. Hozzáadom a felkarikázott citromot és fedő alatt puhára párolom. Tálaláskor megszórom a kaporral.

2012. június 5., kedd

Paleolit napi menü 227. nap

A mediterrán piac elcsábított pár falatra. Vásároltam fügét, mazsolát, sajtot és articsókát. Ez utóbbi került tegnap a terítékre. Nagyon sajnáltam azt a sok szép levelet, amit le kellett vagdosnom róla. Az articsókának csak a közepe, az úgynevezett szív használható, így aztán tényleg csak, mint csemege fogyasztható. Ott a piacon, az eladótól kértem hozzá a receptet.

Hétfői menü

reggeli: - limonádé, füge, kávé
ebéd: - articsókás angolszalonna
vacsora: - sárgabarack

Ebéd


Hozzávalók:
4 db articsóka
10 dkg angolszalonna
1 fej hagyma citrom
1 db
kapor
Elkészítése:
A szalonnát felkockázom és a zsírjára sütöm, ráteszem a hagymát. Közben elkészítem az articsókát, levágom a szárát és a külső leveleit, félbevágom és meglocsolom citromlével és citromos vízben 10 percet főzöm. Leszűröm és hozzáadom a szalonnához és együtt sütöm, míg kicsit megpirul.
A végén megszórom kaporral.

2012. június 4., hétfő

Vendéglátás Vir szigetén

Ami az asztalra került az a paleolit táplálkozásom csúcsélménye:






a reggeli kávé 


és az imádott tenger a naplementében




Paleolit napi menü 226. nap

Pár napos kiküldetésben Horvátországban voltam. Új élmények, ízek, tapasztalatok. 3 nap, aminek minden perce más volt, mint az itthon megszokott.
Készítettem egy képes beszámolót:

Zadar városkapú


utcarészlet


a lX. században épült Szent Donát körtemplom és a Szentháromság templom


a népek tere


és a mediterrán piac